Nieuws

Ontmoeting

Ontmoetingen? Tijdens een goed verzorgde maaltijd door vrijwilligers kun je zomaar een buur of een uit het oog verloren bekende tegen komen.
Iedere 2e vrijdag van de maand doet deze gelegenheid zich voor. U kunt zich opgeven via de bijgevoegde namen uit onderstaande folder:

folder1  folder2

folder3  folder4

OPROEP

Beste mensen,linnenkast

Een linnenkast kennen we allemaal. Nu is het helaas zo dat mensen die al tijden bij de voedselbank lopen en maar € 40.—per week te besteden hebben er niet veel geld overblijft voor handdoeken, theedoeken, linnengoed e.d.

Dat heeft het Diaconaal Platform Purmerend ertoe gebracht om een linnenbank op te zetten. De Taborkerk heeft er al jaren één en daar wordt regelmatig dankbaar gebruik van gemaakt. Doorgaans hebben we net genoeg om 2 gezinnen even uit de brand te helpen, maar nu willen we het gezamenlijk opzetten.
Dus: heeft u een mooie droge ruimte die u beschikbaar wilt stellen? Of: heeft u linnengoed over dat u niet (meer) gebruikt (dus ook: gebruikt, maar nog goed)?

Wilt u dit coördineren? Meld het dan bij uw contact persoon van het Diaconaal Platform, zie Contactpersonen.

Symposium Eenzaamheid - verslag door Ellen Kok (Ouderenpastor PGP)

Een op de drie Nederlanders is eenzaam

Symposium tegen Eenzaamheid

publiek

 Volle bak in de Apostolische Kerk aan de Zonnelaan

 

Op 4 juni waren we als kerk present bij het Symposium Samen tegen Eenzaamheid, georganiseerd door het Diaconaal Platform Purmerend. Gemeente Purmerend, welzijn, hulpverlening,  zorgverlening, vrijwilligers en kerken wisselden informatie én adressen uit hoe we kunnen voorkomen dat meer mensen eenzaam worden. Spreekster van de dag was Jenny de Jong Gierveld, emeritus hoogleraar sociale wetenschappen. Over échte eenzaamheid en over wat wij soms denken dat eenzaamheid is.

 

 

Met een stijgend aantal thuiswonende ouderen en een slinkend aantal vrijwilligers van kerk, Zonnebloem, Humanitas, het Vrijwilligerspunt en andere organisaties (elk met eigen doelgroepen) is te verwachten dat de eenzaamheid zal toenemen. En de meter staat nu in Nederland al op één van de drie. Maar eenzaam worden hoeft niet, aldus Jenny de Jong Gierveld: “Zorg ervoor dat je konvooi op orde is. Vaar niet alleen de toekomst tegemoet.”

Konvooi

Ieder mens heeft een konvooi, vrienden van je jeugd, daarna de ouders van het schoolplein en van de voetbalclub, en ten slotte de vriendinnen van de bingo, de kerk en niet te vergeten die aardige dame die je altijd groet als je in de bibliotheek komt. “Hou dat in ere” adviseerde Jenny. “Want er zullen straks heel veel ouderen zijn.” In haar boeiende inleiding verraste ze ons met cijfers en fabels. Zo is het een fabel dat moeder aan de lange Italiaanse eettafel onder de olijfboom minder eenzaam zou zijn dan de oude vader in Finland. Eenzaamheid heeft te maken met verwachtingspatronen en met economie, en het ontbreken van sociale contacten is niet hetzelfde als eenzaam zijn.

dejong   sheet

Emeritus hoogleraar Jenny de Jong Gierveld

Je eenzaam voelen of eenzaam zijn

Het helpt om onderscheid te maken tussen ‘je eenzaam voelen’ en ‘eenzaam zijn’. Het eerste is niet zo gemakkelijk te veranderen. Als je je eenzaam voelt zit dat vaak in je karakter en de manier waarop je naar de wereld kijkt. Zo zijn er eenzame ouderen die dagelijks in de ochtend én de avond worden bezocht door hun kinderen. Maar dat helpt niet als je je van binnen eenzaam voelt. Waar je wel wat aan kan doen is als je eenzaam bent omdat je sociale leven op z’n kop staat. Na overlijden van een partner, na een scheiding of verhuizing. Dan is het tijd om te bouwen aan je konvooi.

Wat ons betreft

Uitgaande van de genoemde dertig procent eenzame mensen, gaat het om tien procent sterk eenzamen en twintig procent matig eenzame mensen. De benaming lijkt te passen bij de mensen waar wij als kerk mee te maken hebben: 65plussers die een partner verliezen, hun gezondheid zien achteruitgaan, kunnen we zien als ‘mogelijk, tijdelijk matig eenzaam’. Maar daar hebben we als kerk best een goede remedie tegen. Samen op stap in plaats van alleen. En soms moet je dan durven vragen: ‘Kan ik met je mee?’ Of de stap zetten en bij je sinds kort verweduwde buurvrouw aanbellen om te vragen hoe het met haar gaat. En of je misschien iets kunt betekenen.

sprekers2   sprekers

Netwerken

Na de pauze presenteren verschillende organisaties zich. De discussie leidt richting vrijwilligers die bezoekwerk doen. Zorgen we goed genoeg voor onze vrijwilligers die overal in Purmerend anderen bezoeken? Ondersteunen we ze voldoende? Zetten we ze in het zonnetje? Wethouder belooft zijn inzet en aandacht. Bij de kaasblokjes praten we verder…

  wethouder  gertjan  vdkooij    

Dagvoorzitter                                             Wethouder Roald Helm                               Met dank aan de Stichting Bim Bam
Pieter van der Kooij                                                                                                      en Gert Jan den Otter

Foto’s Gerard Nieuwburg, tekst Ellen Kok

Het Diaconaal Platform bestaat uit : Het Apostolisch Genootschap, de Christelijke Gereformeerde Kerk Purmerend, Christengemeente Purmerend, de Doopsgezinde Gemeente Purmerend, Geest en Kracht Volle Evangelie Gemeente Purmerend, de Katholieke Parochie Purmerend, de Kerk van de Nazarener Purmerend en de Protestantse Gemeente Purmerend.

Knippen

1x per maand kunnen mensen die deelnemen aan de voedselbank in de Taborkerk geknipt worden. Tijdens het ophalen van een voedselpakket kunnen mensen zich bij de voedselbank opgeven als ze hier gebruik van willen maken.

De namen worden op een lijst geplaatst op een afgesproken tijd en men betaalt aan de voedselbank € 2.--. De keuze van dit bedrag komt voort uit het feit dat mensen al zo vaak hun hand op moeten houden en dank je wel moeten zeggen en om ervoor te zorgen dat een ieder op de afgesproken tijd komt. De kapsters doen dit gratis en staan liever niet een halve middag niets te doen.

Het zijn dus professionele kapsters die deze dienst hebben aangeboden om ook zo iets bij te dragen aan vrijwilligers werk. We zijn in februari gestart met deze dienstverlening en na een aantal kinderziektes lijkt het nu goed te lopen.

De volgende knipbeurt is op maandagmiddag 24 november, in december is er geen mogelijkheid om geknipt te worden. In januari gaan we dan weer fris van start.

Aanmelden is alleen via de voedselbank mogelijk en niet via deze website.

Nicolaasparochie Purmerend "parochie van het jaar!"

Zaterdag 25 januari hield de RKK de jaarlijkse parochie-dag waarop de parochie van het jaar wordt gekozen. Dit jaar was in navolging van de impulsen die paus Franciscus heeft gegeven, gekozen voor projecten waarin zichtbaar wordt dat de kerk haar deuren wil openen en verbinding zoekt met de samenleving om de boodschap van het evangelie uit te dragen.

Dit jaar waren er drie genomineerde parochies: Deventer, Purmerend en de Sint Nicolaasbasiliek in Amsterdam. Aan het einde van de dag kon de jury de prijs uitreiken aan drie vertegenwoordigers van de parochie Purmerend met de Sint Nicolaaskerk (die sinds 1 januari deel uitmaakt van de grotere Maria Moeder van God-parochie). Purmerend heeft sinds een goed aantal jaren de voorheen protestantse kerk op de Kaasmarkt in het hart van de stad in gebruik. Er zijn allerlei initiatieven ontwikkeld, onder meer op caritatief, diaconaal gebied. Diaken Jack Noë is één van de voortrekkers daarvan.

Het aantal kerkgangers dat de zondagse eucharistievieringen bezoekt is in de afgelopen jaren flink gestegen tot meer dan 200 nu.

Ook de Sint Nicolaasbasiliek doet het heel goed met onder meer diaken Eugène Brussee en kapelaan Jim Schilder. In deze parochie is een voedselbank en medicijnbank opgericht en de mooie basilie wordt druk bezocht en kent ieder jaar de nodige 'nieuwe katholieken'.

De jury gaf bij monde van Leo Fijen duidelijk aan dat het moeilijk was geweest tussen deze beide parochies te kiezen en dat tenslotte de doorslag heeft gegeven dat Purmerend meer een 'gewone' parochie is in tegenstelling tot de basiliek die op een prominente plaats naast het Centraal Station in Amsterdam ligt. Op de derde plaats eindigde de parochie van Deventer waar in het centrum in samenwerking met de protestantse kerk een 'zwerfkerk' is geplaatst om het winkelend publiek en zwervende mensen op te vangen met een goed woord en iets lekkers. Ook de parochie van Deventer feliciteren we van harte met hun nominatie. Het Christoffelbeeld, de prijs voor de parochie van het jaar, is een uitdrukking van wat een parochie tot een bijzondere parochie draagt: dat die Christus draagt en zich voor Hem inzet, ook als Hij misschien niet zo direct herkenbaar is... Dinsdag 28 januari werd in een uitzending van RKK-tv aandacht geschonken  aan deze uitverkiezing, tijd: 16.30 uur. Zie uitzending gemist