Symposium Eenzaamheid - verslag door Ellen Kok (Ouderenpastor PGP)

Een op de drie Nederlanders is eenzaam

Symposium tegen Eenzaamheid

publiek

 Volle bak in de Apostolische Kerk aan de Zonnelaan

 

Op 4 juni waren we als kerk present bij het Symposium Samen tegen Eenzaamheid, georganiseerd door het Diaconaal Platform Purmerend. Gemeente Purmerend, welzijn, hulpverlening,  zorgverlening, vrijwilligers en kerken wisselden informatie én adressen uit hoe we kunnen voorkomen dat meer mensen eenzaam worden. Spreekster van de dag was Jenny de Jong Gierveld, emeritus hoogleraar sociale wetenschappen. Over échte eenzaamheid en over wat wij soms denken dat eenzaamheid is.

 

 

Met een stijgend aantal thuiswonende ouderen en een slinkend aantal vrijwilligers van kerk, Zonnebloem, Humanitas, het Vrijwilligerspunt en andere organisaties (elk met eigen doelgroepen) is te verwachten dat de eenzaamheid zal toenemen. En de meter staat nu in Nederland al op één van de drie. Maar eenzaam worden hoeft niet, aldus Jenny de Jong Gierveld: “Zorg ervoor dat je konvooi op orde is. Vaar niet alleen de toekomst tegemoet.”

Konvooi

Ieder mens heeft een konvooi, vrienden van je jeugd, daarna de ouders van het schoolplein en van de voetbalclub, en ten slotte de vriendinnen van de bingo, de kerk en niet te vergeten die aardige dame die je altijd groet als je in de bibliotheek komt. “Hou dat in ere” adviseerde Jenny. “Want er zullen straks heel veel ouderen zijn.” In haar boeiende inleiding verraste ze ons met cijfers en fabels. Zo is het een fabel dat moeder aan de lange Italiaanse eettafel onder de olijfboom minder eenzaam zou zijn dan de oude vader in Finland. Eenzaamheid heeft te maken met verwachtingspatronen en met economie, en het ontbreken van sociale contacten is niet hetzelfde als eenzaam zijn.

dejong   sheet

Emeritus hoogleraar Jenny de Jong Gierveld

Je eenzaam voelen of eenzaam zijn

Het helpt om onderscheid te maken tussen ‘je eenzaam voelen’ en ‘eenzaam zijn’. Het eerste is niet zo gemakkelijk te veranderen. Als je je eenzaam voelt zit dat vaak in je karakter en de manier waarop je naar de wereld kijkt. Zo zijn er eenzame ouderen die dagelijks in de ochtend én de avond worden bezocht door hun kinderen. Maar dat helpt niet als je je van binnen eenzaam voelt. Waar je wel wat aan kan doen is als je eenzaam bent omdat je sociale leven op z’n kop staat. Na overlijden van een partner, na een scheiding of verhuizing. Dan is het tijd om te bouwen aan je konvooi.

Wat ons betreft

Uitgaande van de genoemde dertig procent eenzame mensen, gaat het om tien procent sterk eenzamen en twintig procent matig eenzame mensen. De benaming lijkt te passen bij de mensen waar wij als kerk mee te maken hebben: 65plussers die een partner verliezen, hun gezondheid zien achteruitgaan, kunnen we zien als ‘mogelijk, tijdelijk matig eenzaam’. Maar daar hebben we als kerk best een goede remedie tegen. Samen op stap in plaats van alleen. En soms moet je dan durven vragen: ‘Kan ik met je mee?’ Of de stap zetten en bij je sinds kort verweduwde buurvrouw aanbellen om te vragen hoe het met haar gaat. En of je misschien iets kunt betekenen.

sprekers2   sprekers

Netwerken

Na de pauze presenteren verschillende organisaties zich. De discussie leidt richting vrijwilligers die bezoekwerk doen. Zorgen we goed genoeg voor onze vrijwilligers die overal in Purmerend anderen bezoeken? Ondersteunen we ze voldoende? Zetten we ze in het zonnetje? Wethouder belooft zijn inzet en aandacht. Bij de kaasblokjes praten we verder…

  wethouder  gertjan  vdkooij    

Dagvoorzitter                                             Wethouder Roald Helm                               Met dank aan de Stichting Bim Bam
Pieter van der Kooij                                                                                                      en Gert Jan den Otter

Foto’s Gerard Nieuwburg, tekst Ellen Kok

Het Diaconaal Platform bestaat uit : Het Apostolisch Genootschap, de Christelijke Gereformeerde Kerk Purmerend, Christengemeente Purmerend, de Doopsgezinde Gemeente Purmerend, Geest en Kracht Volle Evangelie Gemeente Purmerend, de Katholieke Parochie Purmerend, de Kerk van de Nazarener Purmerend en de Protestantse Gemeente Purmerend.